Siirry sisältöön

Julkiset taideteokset

  • Antti Lizeliuksen muistopatsas. Patsaan suunnitteli ja toteutti vehmaalainen kuvanveistäjä Jarkko Roth. Mynämäen rovastille, raamatunkääntäjälle ja suomenkielisen sanomalehden luojalle, Antti Lizeliukselle, omistettu muistopatsas paljastettiin 12.10.2008. Patsashankkeeseen ja sen rahoittamiseen osallistuivat Mietoisten Säästöpankki, Sanomalehtienliitto, Vakka-Suomen Sanomat sekä Mynämäen kunta ja seurakunta. Os. Keskuskatu 19.

  • Vesipyörä – kansainvälistä taontarinkin yhteistyötä kuvaava teos. Tekijät: Teo Mero, Niko Hiltunen, Jussi Kukkola ja Pasi Lähteinen. Taideteos sijaitsee linja-autoaseman aukiolla, os. Kirkkokatu 8.

Kuva: Stefan Crämer

  • Ajan kiertokampi -teos liittyy Mynämäen Asemanseudun Kylät ry:n Connecting Cultureside Cultures – Forming Finnish-French Fellowship -kansainvälistymishankeeseen, joka sai Leader-tukea maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry:n ja ELY:n kautta vuonna 2014. Teoksen taiteellisesta sisälllöstä ovat vastanneet Koneen säätiön Saaren kartanossa toimiva yhteisötaiteilija Pia Bartsch sekä paikallisen kiviliikkeen, Rouhiaisen kiven, Mika Rouhiainen. Teoksen metalliosat on valmistanut ja kiinnittänyt Kongskilde Juko Oy:n konepaja. Työ on kunnianosoitus paikalliselle työlle. Siinä yhdistyvät Asemanseudun elinkeinot ja yrittäjyys: teoksen metalliosat ovat tismalleen samaa ”jukonpunaista” metallia kuin Jukon maatalouskoneet. Rattaat ja kampi on tehty Jukon tekemien maatalouskoneiden osista. Kivi viittaa kiviteollisuuteen, mutta myös luontoon – varsinaissuomalaiseen maaseutumaisemaan, jossa siirtolohkareet ja kallioiset mäet kirjavoittavat jokilaaksomaisemaa. Teoksen etupuolella rattaat pyörivät, kun kampea kääntää. Taustapuolella rattaita puuttuu, minkä vuoksi koneisto ei voi toimia. Tämä toimivan ja toimimattoman koneiston rinnastus kertoo ajasta, jolloin rattaat pyörivät Jukon tehtaissa ja ajasta, jolloin Jukon toiminta vähitellen hiipui ja lopulta lopetettiin kokonaan. Veistos on kuitenkin myös ylpeyden osoitus, merkki siitä, mitä alueella osataan tehdä ja yrittämisen hengestä, joka ajaa kehitystä eteenpäin, vaikka toimintaympäristöt muuttuvat. Teokseen kuuluu myös pihlajapuu sekä metallinen laatikko. Pihlaja symboloi vuodenaikoja ja vuodenkiertoa. Metalliseen laatikkoon laitetaan joka vuosi jotain uutta kasvamaan. Lisää tietoa projektista tässä. Taideteos sijaitsee Aseman koulun lähesyydessä, os. Opintie 36.
  • Teräkseen kirjoitettu – taideteos. Suunnittelija arkkitehti Miikka Hirsimäki. Taotut kirjaimet on tehty Mynämäessä kansainvälisen Itämeren taontaviikon aikana vuonna 1998.
Takaisin sivun alkuun